YIN Your Inner Nature

Heb je behoefte aan rust? Of heb je een blessure waar je maar niet vanaf komt? Dan zou je wellicht de antwoorden in yin yoga kunnen vinden.

 

Yin versus yang

De meeste sporten als hardlopen, fietsen, zwemmen, actieve vorm van yoga zijn yang georiënteerd. Hierbij ligt de focus op het versterken en verlengen van je spieren. Dynamiek staat centraal.

Yin is een intense vorm van yoga met een meditatief karakter. In plaats van actieve bewegingen is yin yoga juist statisch en met een langdurige rek, waarbij je de spieren zoveel mogelijk ontspant. Het effect hiervan is dat je het fascieweefsel oprekt.

 

Water en bindweefsel

Fascie is het netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren omvat. Door het oprekken van het fascie wordt het stofje hyaluronzuur aangemaakt. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt waardoor soepelheid tussen de gewrichten, botten en rondom je pezen en gewrichten, wordt vergroot. Hierdoor zal de aan- en afvoer van vloeistoffen, denk aan bijvoorbeeld afvalstoffen, binnen het bindweefsel positief worden beïnvloed. In het bindweefsel speelt zich van alles, bewegingsbeperkingen, krapte, pijn. Doordat je lang in stilte blijft kom je vooral jezelf tegen in alle facetten. 

 

8x positieve effecten yin yoga

  1. Het herstelt en versterkt het bindweefsel en de gewrichten
  2. Er ontstaat meer opening en ruimte in het lichaam, o.a. rond het gebied van de heupen, heiligbeen, bekken en de gehele rug
  3. Het verhoogt je weerstand en je weerbaarheid
  4. Je bereikt meer mobiliteit en flexibiliteit in je gewrichten
  5. Het verbetert het functioneren van de organen
  6. Je ervaart minder stress en kalmeert je geest
  7. Je herstelt sneller na fysieke en/of mentale problemen, zoals blessures, burn-out
  8. Het is meditatief en rustgevend

Waaruit bestaat een les yin yoga?

Er komen een aantal houdingen voorbij in de les waar we lange tijd in blijven 3-5 min. Je laat de zwaartekracht zijn werk doen en laat je steeds verder wegzinken in de houding. We voelen na tussen de houdingen door (belangrijk onderdeel). Er zijn velen verschillende houdingen met de focus op een bepaald deel van het lichaam. Zoals het schoudergebied, bekken, onderrug. Je ademhaling en de asana’s (houdingen) leiden naar je bewustzijn van gedachten, gevoelens, sensaties en acceptatie. 

 

Het leert je open te stellen voor wat je lichaam te vertellen heeft. Zo creëer je steeds meer ruimte in je lichaam, hoofd en hart.

 

 

 

“Het is zo stil in mij
ik heb nergens

woorden voor 

Yin yoga les volgen

Yin yoga is een mooie, therapeutische vorm van yoga die ook geschikt is voor mensen met klachten en aandoeningen, zoals rugklachten, chronische reuma, burn-out en fybromyalgie. 

Kom een keer langs voor een proefles om yin yoga uit te proberen en zelf te ervaren. Heb je een blessure? Geef dit dan voor de les aan, dan hou ik hier rekening mee, bijvoorbeeld door middel van een aanpassing in de houding.

 

Yin yoga praktisch

Trek gemakkelijk zittende kleding aan waarin je je soepel kunt bewegen. Denk aan een joggingbroek of legging met een topje of t-shirt erboven. Ook is het aan te raden om een trui of vest mee te nemen die je makkelijk aan- en uit kunt trekken wanneer je het te warm of te koud hebt. Neem ook een badhanddoek mee om over de yogamat te leggen. Een yogamat, deken en kussentje liggen allemaal klaar, die hoef je niet mee te nemen.

 

Wil je nog iets weten over yin yoga of twijfel je of deze vorm wel bij je past? Bel, SMS of App naar (06) 22 23 38 92

Of stuur een mail naar info@proefjebalans.nlAGENDA

Contact

Proef je balans

Roelofarendsveen

T: (06) 22 23 38 92

fiona@proefjebalans.nl

 

KvK: 59987421

BTW-ID: NL001979112B78

IBAN: NL83KNAB0254911889

 

algemene voorwaarden

 

Westeinde 23

Roelofarendsveen